«Άκου τον ήχο των κυμάτων μέσα σου»

Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί

 

 

     “And no more shall we part” – Στέφανος Ρόκος*

 

Editorial

«Πώς να κοιτάξω έναν πίνακα για να τον καταλάβω με ρώτησαν. Σαν να μπορούσα να τους πω τον μαγικό τρόπο ή τον μαθηματικό τύπο που ανοίγει τα μάτια στην ομορφιά και στην υποκειμενική ή την αντικειμενική αλήθεια! Πώς θα μπορούσα να υποδείξω ένα δρόμο, όταν εγώ περνώ πλήθος απρόσμενα μονοπάτια; Δεν περπατώ ανάμεσα στα βιβλία και τα μουσεία, σαν σ’ ένα κήπο ήσυχο. Ριψοκινδυνεύω την περιπέτεια, ακόμα και στους τόπους που νόμιζα γνωστούς».

Paul Eluard

Τόσο η δημιουργία όσο και η θέαση των εικαστικών έργων, αλλά και η εμπειρία με τα εικαστικά υλικά κατά την εικαστική διεργασία, δεν είναι μια ασφαλής ρουτίνα, αλλά ένα δημιουργικό παιχνίδι εξερεύνησης και  ανακάλυψης του εαυτού και του κόσμου, μια γέφυρα ονειροπόλησης όπου συναντάται η εσωτερική με την εξωτερική πραγματικότητα. «Παρελθόν, παρόν και μέλλον μοιάζουν να είναι αναρτημένα στη σειρά, στο νήμα της επιθυμίας που τα διατρέχει»[i]. Απαιτείται μια ευγενική γενναιότητα ανάληψης του ρίσκου μιας εξερεύνησης που μπορεί να επανεγγράψει σταθμούς και χάρτες. Απαιτείται μια λεπτή ποιότητα ενεργητικής αναμονής για αυτό που θα φανεί, θα αναγεννηθεί, θα αναδυθεί καθώς και μια ετοιμότητα δέσμευσης ως προς τη συνάντηση μαζί του.

Τέτοια ταξίδια προϋποθέτουν ένα «πλαίσιο ελευθερίας» που θα διασφαλίσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει  «Η Τέχνη ως γεφυροποιός» και να μπορεί να επέλθει μια μετατροπή, ώστε ο/η εμπλεκόμενος/η στην εικαστική διαδικασία να φτάσει να πει «Και ζούσα καλά μα τώρα ζω καλύτερα».

Στο 8ο τεύχος των Τετραδίων Εικαστικής Ψυχοθεραπείας ταξιδεύουμε σε Βιέννη και Μόσχα, ανακαλύπτουμε τα διεθνή και ελληνικά νέα της Εικαστικής θεραπείας, επισκεπτόμαστε το Aegean College, ανοίγουμε τις πόρτες του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας ενημερώνοντας το κοινό για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, πληροφορούμαστε για τον νέο Σύνδεσμο Εικαστικών Θεραπευτών Κύπρου (CArTA), διαβάζουμε τις δύο νέες εκδόσεις για την  «Συμβολή των ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης στη σύγχρονη ψυχιατρική» και για τις  «Ψυχοθεραπείες μέσω Εκφραστικών Τεχνών»  και απολαμβάνουμε τα καινούρια άρθρα «Η  Τέχνη ως Γεφυροποιός», «Και ζούσα καλά, μα τώρα ζω καλύτερα» και «Συζήτηση με τον εικαστικό καλλιτέχνη Στέφανο Ρόκο» με την αφορμή την έκθεση του στο μουσείο Μπενάκη.

Εκ μέρους όλης της ομάδας του ΚΤΨ

Σας  εύχομαι  Καλό Καλοκαίρι!

 

Ν.Δ. Αναγνωστοπούλου M.A., ArT.psy,  ECP.h

Ψυχολόγος, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

Πρόεδρος ΚΤΨ

 

 

[i] Freud Sigmund, “Ο ποιητής και η φαντασίωση». Πλέθρον.

* Η φωτογραφία δημοσιεύεται με την άδεια του καλλιτέχνη.


Συντελεστές Εφημερίδας
Ν. Αναγνωστοπούλου | Ε. Γιαννούλη | Μ. Δασκαλοπούλου | Κ. Δουζένη | Η. Ζέρβας- Λευτάκης | Ε. Ιατρίδου |Ε. Ιωαννίδη |Μ. Κόντη | Ε. Κοκκορού
Μ. Μασούρα |Α. Πανταγούτσου | Κ. Ραμαντάνη